Vormgeving met Leem
Ebel importeert en via internet te koop:
Rhassoul leemshampoo en WoodCare en SunCare houtverzorging.
 
 
Vormgeving met Leem

Ebel gebruikt Leem niet alleen als stuc-materiaal, maar ook om er vorm-mee-te-geven.
Hij denkt met U mee hoe Uw keuken-kamer, schouw, hal, badkamer, kantoor, restaurant, tuinhuis...
opnieuw kunt vormen.
Na overleg krijgt ie vaak de vrije hand.

Leem is een natuurproduct bestaande uit een mengsel van zand en klei. Door de hechtende eigenschappen van de klei blijft leem aaneenkleven, terwijl de hardheid bepaald wordt door de hoeveelheid zand: hoe meer zand hoe losser.

leemhanden De kleur van leem wordt bepaald door de kleur van de gebruikte klei en van het gebruikte zand. Door zijn plastische eigenschappen laat leem zich makkelijk vormen.

Leem kent veel voordelen. Het straalt rust uit, is kleurecht, reguleert de luchtvochtigheid en temperatuur in huis, werkt luchtzuiverend en is goed voor de akoestiek (dempt geluid). Bovendien is leem antistatisch, vuil hecht daardoor niet of veel minder en leem haalt elektrische lading uit de lucht.

Leem als bouwmateriaal

Met leem kun je niet alleen zorgen voor mooi afgewerkte muren maar zorg je ook voor een gezond binnenklimaat. Juist het aspect van gezondheid wordt steeds belangrijker. Hoeveel mensen hebben er geen gezondheidsklachten? Soms zijn deze terug te voeren op een vochtige en slecht geventileerde woning. Regelmatig ventileren blijft noodzakelijk.

Natte muren krijg je niet droog met leem. Door leem als stuc toe te passen wordt de vochthuishouding beter geregeld. Leem neemt tot 30 maal meer vocht op dan ‘gewoon’ stucwerk en geeft het weer af als de lucht in de ruimte droger wordt. Ook in te droge huizen wordt het ademen dan makkelijker. Leem zuivert de lucht, door de zuurstof die het vrijmaakt. Klei of leem ademt dertig keer zoveel zuurstof uit als bakstenen en honderd keer zoveel als beton. Zuurstof prikkelt ons. De verhouding silicium in klei of leem is dezelfde als die in het menselijk lichaam. Ook de verhouding van het zout in de zee is als in ons bloed. Misschien heeft leem daarom zo’n rustgevende uitstraling.

leem - plint wolddijk Daarnaast absorbeert leem veel geluid ,door zijn open structuur. Ruimtes worden akoestisch ‘stiller’. Door het anti-statische karakter trekt leem geen vuil aan. In tegenstelling tot kunststoffen en tv schermen, die statisch worden en vuil juist aantrekken. In ruimtes met veel statische elektriciteit, is het prettig met leem gestucte muren te hebben. Leem neutraliseert deze elektrostatische energie. Leem is eenvoudig te repareren en erg plastisch. De leem die over is kan naar de tuin, want het is tenslotte vruchtbare grond.

Mocht u uw leemgestucte muur mee willen nemen naar uw volgende huis, maak de leem hééééél nat, haal het van de muur, doe het in zakken en gebruik het elders opnieuw. Eindeloos. Als dat niet duurzaam bouwen is. En leem verkleurt niet. Ebel heeft het in acht gedolven aardkleuren, die elk een prachtige huid op de muur vormen. Zacht en toch aanwezig.

Met andere woorden, leem heeft veel te bieden voor ons leef- en werkklimaat. Leem is geschikt voor gebruik binnenshuis en kan worden aangebracht in alle vertrekken, ook de badkamer, behalve rond de douche. Buiten, alleen als er geen regen opkomt.